OM DANSEN – HISTORIA & STILAR

Hanan och hennes showgrupp dansar det som i dag ofta går under namnet orientalisk dans. Detta innefattar en mängd olika danser från Mellanöstern och Nordafrika. Orientalisk dans innehåller alltså allt från folkloredanser framförd till traditionell musik till det senaste inom magdans från klubbscenerna i Mellanöstern.

Raqs Sharqi är den arabiska benämningen på orientalisk dans och betyder ”dansen från öst”. Med tusenåriga anor och rötter i forntida danstraditioner från bl.a. Egypten, Persien och Indien sägs Raqs Sharqi vara en av de äldsta dansformerna sedan civilisationens början. Raqs Sharqi dansas ofta vid familjehögtider i Mellanöstern och Nordafrika men har även förankrats i många andra delar av världen och är idag en mycket populär dansform som används för både träning, fest och som konstform.

Den orientaliska dansen fick ett rejält uppsving i Egypten under slutet av 1920-talet och början på 30-talet när de stora nattklubbarna började använda orientalisk dans som underhållning, och kabaréstilen var född. Den Egyptiska filmindustrin blommade och många av de kända kabarédansöserna såsom Tahia Carioca, Naema Akef och Samia Gamal började synas flitigt på vita duken. Än idag inspireras dansare runt om i välden av dessa stora ikoner. Det var även under denna era som den tvådelade magdansdräkten “bedlah” lanserades och blev populär. Traditionellt framfördes dansen tidigare i en heltäckande klänning med bara en sjal eller dylikt som markerade höftrörelserna.

Egypten har under hela 1900-talet haft en betydande roll för utvecklingen och marknadsföringen av den orientaliska dansen. 1959 startade exempelvis gymnasten, dansaren och koreografen Mahmoud Reda danskompaniet ”The Reda Troupe” som kom att framföra egyptisk folkloredans runt om i världen. Reda skapade även helt nya dansstilar med sin unika blandning av folklore, balett och andra västerländska dansstilar. År 1999 fick han utmärkelsen årets koreograf i världen utdelat av Unesco.

Orientaliska dansstilar existerar över hela Mellanöstern och Nordafrika, där Egypten varit mycket framgångsrik i att sprida och visa upp den egyptiska stilen för omvärlden. Det enorma intresset för andra dansstilar från regionen har medfört att det idag blivit allt vanligare att se traditionella och moderna dansstilar från exempelvis Irak, Libanon och Marocko på dansscener över hela världen.

Orientalisk dans framförs idag av både män och kvinnor där många av de mest välkända namnen inom orientalisk dans är män som dansar stilar som traditionellt framförts av kvinnor. Majoriteten av de män som dansar orientalisk dans är främst inriktade på folklore.

Orientalisk dans har utvecklats otroligt mycket de senaste 20 åren och dansen inspireras ständigt av sin omgivning och nya stilar har därigenom uppkommit genom att de blandas med varandra i så kallade ”fusions”. I takt med denna utveckling inser även många utövare värdet av att bevara ursprunget och detta har medfört att traditionella danser med tillhörande musik från Mellanöstern och Nordafrika noggrant har studerats och dokumenterats och framförs idag i allt större skala.

För Hanan och Hanan Group är de arabiska folkloredanserna oerhört viktiga och de framförs alltid med genuin glädje och kärlek till dansen och dess ursprung. Med grunden i det traditionella experimenterar gruppen med de moderna influenserna och Hanan är en välkänd och uppskattad koreograf inom både traditionell och modern orientalisk dans.

hananline

OM DANSEN