HANAN GROUP

HANAN GROUPHanan Oriental Dance Group (f.d. Awalim) bildades år 2009 i Malmö av koreografen och dansaren Hanan (Hanna Thorstensen). Gruppen har sedan start varit mycket aktiv både nationellt och internationellt och har tack vare sitt unika och breda utbud av både traditionella arabiska folkloredanser och modern orientalisk dans snabbt vunnit internationellt erkännande. Gruppen uppträder regelbundet vid olika kulturella evenemang, festivaler, invigningar och fester i Sverige och utomlands.

I maj 2013 vann gruppen som enda svensk deltagare den prestigefyllda internationella tävlingen för arabisk folkloredans på Boulevardteatern i Stockholm. Samma år blev gruppen inbjuden till Jordanien som enda icke-arabiska dansgrupp för att delta i en stor dans- och kulturfestival för arabisk folkloredans organiserad av Jordaniens kulturministerium. Gruppen väckte stor uppmärksamhet och syntes på flera av de stora arabiska TV-kanalerna och tidningarna, här kan nämnas den egyptiska tidningen Al-Ahram och TV kanalerna Al-Jazeera och Al-Arabia.

Gruppen har de senaste fem åren även blivit inbjudna att framträda på Heshk Beshk Oriental Dance Festival i Venedig, Italien, där de framträtt med de största internationella stjärnorna inom Orientalisk dans. I december 2013 fick gruppen även äran att öppna Oriental Passion Festival i Aten, Grekland, med ett framträdande på galashowen.

År 2014 har gruppen blivit inbjuden att representera Egypten på Pudong Lujiazui International Folk Fitness Dance Conference i Shanghai som når över 22 miljoner tittare.

I Sverige har gruppen bl.a. setts på RIX FM festival 2013 tillsammans med rapparen Behrang Miri, TV4:s GrannYran, Malmöfestivalen, Backafestivalen, Malmö Arab Film Festival, Skånes dansteater, Moriska Paviljongen, Stockholm Belly Dance Festival och på Göteborgskalaset.

Flera av gruppens dansare är mycket aktiva och dansar utöver Hanan Group med i den irakiska folklore gruppen Enkidu Company under leding av Mohanned Hawaz samt den indiska gruppen Bollywood Showgirls under ledning av Pooja Shetty Singh.